PETANQUE  Petanque

I foråret 2007 startede Ferslev Petanqueklub som en selvstændig underafdeling under fodboldafdelingen.

Ved generalforsamlingen d. 11.02.2010 besluttede Ferslev Petanqueklub at fortsætte som selvstændig afdeling direkte under Kreds 57.

Vi har deltaget i DGI's turneringer siden 2007, og det regner vi med at fortsætte med. Vi har fået udvidet banerne, så der kan være seks baner aktive ad gangen.

Petanque er et spil der kan spilles af både unge og gamle, og reglerne er lette at lære. Alle, der har lyst til at prøve, kan bare møde op på banerne ved klubhuset:

Torsdag kl. 19 (i sommertid) og
Søndag kl. 13 (hele året)

Til at begynde med kan man låne kugler af klubben. Medlemskab koster pr. år kr. 300,- for voksne og kr. 50,- for børn og unge (under 25 år).

Ferslev Petanque Klubs deltagelse i DGI-turneringer kan følges på min idræt:

MIN IDRÆT

Den 27.08.2017 var Ferslev Petanqueklub værter for Finalestævnet for 6-mands hold i Landsdelsturneringen 2017. Vi havde besøg af Helsingør, Hornbæk, Lynge-Uggeløse og Gribskov. Resultatet blev at Hornbæk vandt guldet suverænt, efterfulgt af Lynge-Uggeløse med sølv, Gribskov med bronze og Helsingør på en 4. plads. Se billeder fra den hyggelige dag her:

Finalestævne for 6-mands hold Landsdelsturningen 2017 DGI
.

Formand:
Kurt Pedersen
Kirkegade 20
4050 Skibby
Tlf.: 47511314
Mobil: 31316333
E-mail: kurt@scanditrans.dk

Petanque01  Petanquespillets historie

Petanque siges at være "opfundet" i 1907 i landsbyen La Ciotat nær Marseilles som en mindre fysisk krævende udgave af spillet jeu provencal.

Den fysiske udfoldelse blev reduceret ved at forkorte længden af banen med cirka halvdelen og ved at ændre et kast i bevægelse til at være et stationært kast.

Spillets navn er opstået fra termen pés tanqués som på fransk provencialsk dialekt betyder noget i retning af "ubevægelige fødder", netop fordi man i petanque skal have fødderne i ro inden for en ret snæver cirkel.

Petanque er blevet så populært at termen "Jeu de Beoules" (kuglespil) nu næsten udelukkende betegner petanque, selvom petanque kun er én variant af "boules", og selvom petanque endda er den nyeste variant.

Mange franske landsbyer har et specielt stadion for spillet, kaldet en "Boulodrome", og her spilles oftest petanque. Det internationale Petanque forbund "Fédération Internationale de Pétanque et Jeu Provencal" blev stiftet i 1958 i Marseille og har omkring 600.000 medlemmer i 52 lande (2002 tal). 

I Danmark er petanque organiseret i Dansk Petanque Forbund og DGI der har ca. 11.000 .spillere.

Postkort

TRADITIONER

Der er mange traditioner knyttet til petanque, og de fleste af disse traditioner bliver holdt i hævd af de eksisterende klubber og foreninger. Traditionerne knytter sig tæt til hele "ånden" i spillet som handler om samvær og hygge, også selvom det drejer sig om at vinde.

Alle spillere hilser på hinanden før og efter spillet, og bortset fra Dansk Petanque Forbunds turneringer, som har international karakter, så er det almindeligt at nydelse af f.eks. kaffe, øl, spiritus og evt. tobak under spillet er en fast tradition.

I Frankrig og især i området omkring Provence er der en anden gammel tradition som handler om en vis "Fanny". Fanny er slang for "bagdel" og der er på et tidspunkt opstået en tradition for at hvis man i et petanquespil taber 13-0, så skal man kysse Fanny's bagdel.

Eftersom der sjældent deltager en kvindlig spiller med navnet Fanny, så har mange franske klubber og foreninger enten et billede af Fannys bagdel, eller en udskåret figur som skal kysses hvis man er så uheldig at tabel 13-0.

Fanny
  Petanque Dokumenter
  Petanque Billedarkiver
  Om denne side

Denne side vedligeholdes p.t. af :
Jan Bo Sørensen
Kirkegade 42
4050 Skibby
Tlf.: 47508480
E-mail: jbs@ferslevby.dk© Kreds57 Ferslev-Skibby
Cvr.: 32709885
c/o Birthe Moberg Kristensen
Kirkegade 42
4050 Skibby
Sidene senest opdateret den 3. september 2023